עו"ד איילת שיים מור מסבירה על מזונות אישה - הזכות שלך עד ליום הגירושין...
מזונות אישה - הזכות שלך עד ליום הגירושין
x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
03-9239966 052-3676797
Hebrew

הזכות שלך לקבל מזונות אישה

מזונות אישה הינם תשלומים שהגבר משלם עבור האישה בלבד על מנת לממן את אחזקת הבית, שכר הדירה וצרכים אחרים של האישה כגון קוסמטיקה וביגוד. זאת עד למתן / קבלת גט באופן סופי, אם כי קיימים מצבים בהם נפסקים מזונות משקמים אף לאחר מתן הגט, או לאחר פרידה כאשר מדובר בידועים בציבור..

בניגוד למזונות ילדים אשר האב חייב לשלם בכל מקרה עד שהגיעו הקטינים לגיל 18 או סיום שירות צבאי, על מנת שאישה תהא זכאית למזונות, יש למלא אחר מספר תנאים, וישנם מצבים בהם לא תקבל כלל מזונות. גובה התשלום נקבע על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני – תלוי לאיזו ערכאה הוגשה התביעה בנושא.

לשיחה אישית עם עורכת דין איילת שיים מור חייג/י: 03-9239966

בכל מקרה, האישה זכאית לקבל תשלום כאמור כל עוד בני הזוג נשואים, כאשר העיקרון הקובע את גובה התשלום נשען על הדין העברי והוא "עולה עימו ואינה יורדת עימו". 

האישה זכאית לחיות באותה רמת חיים לה הורגלה בעודה נשואה, וגם אם מצבו הכלכלי של הבעל אינו מאפשר זאת, הוא מחויב לאפשר לה לחיות לפחות ברמת החיים לה הייתה רגילה טרם נישואיה. באופן זה יקבע גובה התשלום לפי כושר השתכרותו ורמת חייו של הבעל כולל רכושו הכנסותיו מרכוש.

לקריאה מורחבת על זכויות וחובות של אישה גרושה לחצ/י כאן

אם לאישה יכולת השתכרות המכסה את כל צרכיה כך שהיא יכולה להמשיך לחיות ברמת חיים לה הורגלה בחייה המשותפים עם בעלה, בין אם הינה עובדת שאז על פי דין תורה,"צאי מעשה ידיך תחת מזונותייך", ובין אם קיימות לה הכנסות מרכוש אותו משכירה למשל,  במקרים אלהה בעל פטור מתשלום מזונות. כאשר בבעלות האישה רכוש כמו דירה או חסכון אין הדבר אמור להשפיע על גובה התשלומים, אלא אם כן הדיון נערך בבית הדין הרבני העלול לקחת בחשבון הכנסות מרכוש כגון שכר דירה.

בית המשפט לענייני משפחה נוטה לעיתים להתעלם מהכנסות מרכוש ולכן במקרים מסוג זה כה חשוב שהאישה תקדים להגיש את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה טרם יספיק הבעל לעשות זאת בבית הדין הרבני.

במקרים אחרים לאישה דווקא יתרון בהגשת תביעה שכזו לבית הדין הרבני, וכל מקרה לגופו ועליו להיות מנותח על ידי עורך דין מומחה בתחום.

מצב נוסף בגינו עלולה האישה לאבד זכאותה כמפורט לעיל הינו היותה מוגדרת כ"אישה מורדת". הכוונה אישה המסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה. אולם אם הוכח שלאישה יש סיבה מוצדקת לסירובה, ניתן לחייב את הבעל בתשלום למרות הכלל האמור.

>>> הפורום לענייני משפחה וגירושין לרשותך! <<<

את הזכאות למזונות ניתן לשלול גם מאישה אשר בגדה בבעלה או מאישה אשר גרמה לבעלה להפר את מצוות הדת, אך זאת בתנאי שהוכח שעשתה זאת במכוון ושהבעל אכן אינו רגיל לעבור על מצוות אלו.

כמו כן, אישה שעזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת תאבד מזונותיה, אלא אם כן קיימות ראיות לעזיבה מטעמי אלימות או השפלה מצד הבעל. במקרה זה הבעל עדיין מחויב בתשלום. אם הבעל מסרב לתת גט לאשתו הוא נחשב כמעכב אותה מלהינשא לאחר ובית הדין הרבני יכול לחייבו במזונות המכונים "מזונות מעוכבת".

מזונות אישה - דוגמא מתוך פסק דין

פסק דין שניתן בבית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב (תמש 004770/03) בפני השופט ד"ר גרשון גרמן בתאריך 2.8.2004, מדגים כיצד נטתה הכף לטובת האישה כאשר הוכח שזו אינה אשמה בכך שבני הזוג אינם גרים תחת קורת גג אחת. מדובר בבני זוג נשואים עם שני ילדים קטנים, שבעקבות תביעת האישה עזב הנתבע את הבית.

בנוסף למזונות הקטינים שעבורם נקבע פסק דין חלקי, דורשת האישה מזונות לעצמה. האם אינה עובדת והאב לומד בישיבה לאחר שחזר בתשובה.

בית המשפט קבע שכל עוד האישה נשואה על הבעל לדאוג לכלכלתה, מה עוד שכל עוד ישנן ראיות המוכיחות כי אין האישה אשמה בכך שאינם חיים במשותף, יש הצדקה לחייב את הבעל במזונות אישה (אם האישה אשמה בכך – פטור הבעל ממזונות).

בנוסף, הבעל עזב את הבית על ידי המשטרה שהוזעקה בגלל תלונת האישה וכן נראה שאורח חייו של הבעל, לימוד בישיבה ללא הוצאות מגורים וכלכלה, מוכיח כי הוא מתנער מאחריות לאשתו ולילדיו והשהות מחוץ לבית נוחה לו ומשרתת את האינטרסים שלו, להתנער מחובות עליהן התחייב כשנשא את אשתו.

מנגד, האישה מתקשה למצוא עבודה בשל היותה מטופלת בשני הילדים ולכן תביעתה למזונות אישה לא נראית כניסיון לסחוט את הבעל. לאור האמור לעיל פסק בית המשפט שיש לחייב את הנתבע בתשלום מזונות לאשתו.

יש לשים לב שפסק דין זה ניתן בבית המשפט למשפחה ואיננו בבחינת הלכה מחייבת מפי בית משפט עליון, לכן יש לבחון כל מקרה לגופו ולקחת בחשבון כי על כל פסיקה שכזו, קיימת פסיקה נגדית.

ליחצ/י כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי בענייני גירושין

לשיחת ייעוץ אישית עם עו"ד איילת שיים מור בנושא
זכותך לקבל את תשלומי המזונות חייג/י: 03-9239966

תאריך: 02/12/2012 10:57   
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור