ידועים בציבור על פי חוק - לחיות בזוגיות בלי נישואין. ליחצו כאן ותדעו איך זה עובד...
ידועים בציבור - משרד עורכי דין איילת שיים מור
x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
03-9239966 052-3676797
Hebrew

ידועים בציבור: מעמד המשפחה החדשה

לא מעט בני זוג בישראל בוחרים לנהל חיים משותפים ללא חופה וקידושין, ההגדרה בחוק הירושה למעמד זה הינה "איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף".

מהם התנאים להכרה כידועים בציבור?

בני הזוג חייבים בהוכחת קיומם של שני יסודות: חיי משפחה וניהול משק בית משותף.

היסוד הראשון מורכב מחיים אינטימיים כמו בין בעל ואשתו. על בני הזוג להוכיח כי יחסיהם הושתתו על  ערכים של חיבה ואהבה, מסירות ונאמנות, תוך הוכחה שהם קשרו את גורלם זה בזו.

היסוד השני הוא ניהול משק בית משותף - מתוך הצורך האישי, נוחות, כדאיות כספית או סידור ענייני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי המשפחה המשותפים, כנהוג וכמקובל בין בעל ואשה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים.

משק בית משותף פירושו שיתוף במקום מגורים, אכילה, שתיה, לינה, הלבשה ושאר הצרכים שאדם נזקק להם בימינו אנו בחיי יום יום, כאשר כל אחד מבני הזוג מקבל את הדרוש לו ותורם אם מכספו ואם מטירחתו ועמלו את חלקו כפי יכולתו ואפשרויותיו, אין פירושו בהכרח שיתוף קנייני בנכסים.

חייג/י לשיחה עם עורך דין: 03-9239966

השאלה האם בני זוג החיים יחדיו מקיימים חיי משפחה במשותף אינה עוסקת בבדיקת מערכת היחסים הקניינית שביניהם. שאלת השיתוף או ההפרדה שנהגו בנכסיהם היא שאלה נפרדת, אשר אינה קשורה לשאלת מעמדם כבני זוג.

באשר לפרק הזמן הנדרש לחיים משותפים יחדיו על מנת להיחשב כידועים בציבור, הרי שאין פרק זמן מינימלי ובאחד המקרים הכיר בית המשפט בזוג למרות שחיו יחדיו שלושה חודשים בלבד.

יחד עם זאת, במקרים של "ידועים לציבור" לעניין הכרעה בסוגיות הקשורות בירושות וצוואות, לעיתים משחק הזמן גורם מרכזי בהחלטת בית המשפט.

דוגמאות לפסיקות בית המשפט

על פי הפסיקה התקופה הרלוונטית לעניין קביעת מעמדה של ידועה בציבור הינה במשך חודשי חייו האחרונים של המנוח. יצויין כי בפסיקה ידועים מקרים בהם קבע בית המשפט כי בני זוג הינם עונים להגדרה כאשר לא גרו תחת קורת גג אחת ו/או כאשר בני הזוג לא ניהלו חשבון בנק משותף.

עוד נקבע בפסיקה, שגם אדם נשוי יכול להיחשב ידוע בציבור, זאת במצב בו אותו אדם ניתק עצמו ממערכת יחסיו עם בן זוגו החוקי וקשר גורלו עם בן זוגו הידוע בציבור.

חזקת השיתוף חלשה יותר מחזקת השיתוף הקיימת בין זוגות נשואים, חזקת השיתוף בין ידועים בציבור עשויה להקים שיתוף רק בנכסים המשמשים את בני הזוג בחיי היומיום כמו דירת המגורים וכדומה, ואולם על מנת שתתפרש חזקת השיתוף על נכסים אחרים, עסקיים למשל יש צורך בהוכחה לבית המשפט כי זוהי הייתה כוונת הצדדים.

בית הדין הארצי לעבודה קבע כי אם המנוח חי עם ידועה בציבור פרק זמן הקבוע בתקנון קופת הגמל כפרק זמן הנדרש להגדרת חייהם כחייהם משותפים, אזי הידועה בציבור תקבל את הזכויות הפנסיוניות של המנוח.

ביהמ"ש בשנים האחרונות נוהג גמישות מרובה בפסיקת מזונות אשה לאחר פרידת בני זוג אשר היו ידועים בציבור. מדובר במזונות "אזרחיים" במקרה בו בני זוג נשואים זה לזה בנישואים אזרחיים או חיים במשותף מכח חוק החוזים, עקרון תום הלב ושאר שיקולים.

ידועה בציבור קיבלה מעמד גם לעניין חוק הירושה,על מנת שיוכלו לרשת בני זוגם באם יוכיחו תנאים מסויימים.

במבחן התוצאה נראה כי ישנן זכויות וחובות המקבילות לבני זוג נשואים וחשוב לעמוד על הדקויות באמצעות קבלת ייעוץ משפטי של עורך דין גם במהלך החיים המשותפים, וזאת על מנת לצפות את שיקרה בעתיד ולהתכונן במידת הצורך לעתיד לבוא.

לשיחה אישית עם עו"ד איילת שיים מור בנושא חייג/י: 03-9239966

>>> הפורום לענייני משפחה וגירושין לרשותך בכל עת! <<<

תאריך: 12/11/2012 09:07