שמירה (אחרי הנישואים) על בית או דירה שהיו בבעלותך עוד לפני שהתחתנת - הכיצד?
שמירה (אחרי הנישואים) על בית או דירה שהיו בבעלותך עוד לפני
x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
03-9239966 052-3676797
Hebrew

איך שומרים על נכס שהיה בבעלותך לפני הנישואים?

היה בבעלותך בית, דירה או נכס נדל"ן אחר עוד לפני החתונה? כיצד ניתן להבטיח כי הנכס ישאר שלך גם במקרה של גירושין, חס וחלילה, בעתיד? בסקירה שלפניך, עורכת הדין איילת שיים מור מסבירה כיצד בדיוק ניתן להגן על נכס מלפני הנישואין, בכל מקרה שלא יבוא בעתיד.

לפי המחקרים והסקרים האחרונים מתברר שגיל הנישואין עולה בהתמדה. המגמה לא פוסחת על המגזר הדתי, שמבניו ובנותיו מצופה להינשא בגיל צעיר ולהקים משפחה.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי!

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו בחודש אוגוסט 2012, אודות מוסד הנישואין עולה כי 65% מהגברים הישראלים בגילאים 25-29 הם רווקים, זינוק של כמעט 40% משנת 1970 (28%). אחוז הרווקות הישראליות באותם הגילאים עומד היום על 46% לעומת 13% לפני 42 שנים.

הכמיהה למימוש עצמי באמצעות רכישת השכלה, מקצוע, טיולים מסביב לעולם, צבירת חסכונות ונכסים אחרים, הם הגורמים העיקריים לדחיית גיל הנישואין. הרצון המובן להגיע לנישואין בשלים, בוגרים ויציבים מבחינה כלכלית ואישית תורמים את תרומתם לדחיית מועד הנישואין.

להגן על הרכוש שלך מפני הסטטיסטיקה!

כל זה ועוד, עדיין לא מבטיח להוריד את הרף הסטטיסטי של המתגרשים שעומד על כ-30%. עצם נוכחותה של אופציית הגירושין בסדרי גודלה, דוחפים, מאיצים ומאלצים בני הזוג להגן על רכושם שנצבר טרם הנישואין ובמהלכם. לא כולם מסוגלים להשלים עם החלתו של עקרון השיתוף המוסדר בחוק יחסי ממון, אשר קובע  חלוקה שוויונית של רכוש בעת גירושין.

ערך השוויון זר לרבים אשר צברו נכס משמעותי טרם למועד הנישואין ואשר מבקשים לשמור אותו לעצמם בעת גירושין, למרות שחלקו רבות משנותיהם תחת קורת גג עם שותף נוסף לחיים. יצר הרכושנות על נכס חיצוני שהובא לשותפות על ידי בני הזוג גובר על השיקול הפרקטי והנורמטיבי של חלוקה שווה לאחר פרק חיים משותף שהתפרק.

מה שזה אומר בפועל הוא שכל אחד מבני הזוג יכול וצריך לחשוב ולתכנן איך להגן על נכסים, כמו בית או דירה, שהיו בבעלותו לפני הנישואין - גם ביום שאחרי.

הדרך הבטוחה ביותר להגנה על נכס אשר נרכש בטרם נישואיי הצדדים הינה עריכת הסכם ממון לפני הנישואין או במהלכם, כאשר במסגרת ההסכם יוגדרו הכללים ואופן החלוקה העתידי של רכוש הצדדים, אם וכאשר יגיעו לכדי מחלוקת ואפילו לפרידה וגירושין.שמירה על נכס מלפני הנישואים

מי שמעדיף להתעלם מהסעד החוקי ולא להסתייע בו, יכול כמובן להסתיר את הנכסים שצבר לפני הנישואין מפני בן זוגו. דרכי ההסתרה מגוונות. הפשוטה שבהן, לא לדווח כלל על קיומו של הנכס. היותר מתוחכמת, להעביר אותו על שמו של מי שסומכים עליו.

אפשר גם להבריח אותו ליעד רחוק ולהקשות בעתיד על איתורו. אימוץ גישה זאת גובה מחיר גבוה. הבוחר בה, מבסס את הזוגיות שלו על שקר והסתרה. סופו של השקר להתגלות בשלב כלשהו.

בעקבות החלטה על גירושין, הצד השני עלול להזמין חקירה כלכלית אצל חוקר פרטי שיבצע סריקה מעמיקה של כל הנכסים ויאתר גם את הנכסים שלא דווחו מתוך כוונה לא לחלוק אותם עם אחר.

עצם חשיפתם עלולה לסבך את בעליהם בצרות. לא זו בלבד אלא שהנכסים המוסתרים לא יוכלו לשמש את בני הזוג בחייהם המשותפים, ובכך גוזר על עצמו המסתיר, מעבר לחיי שקר, גם את הגזירה, של לא להנות מפרי עמלו. אפשר גם אחרת.

על פניו ולכאורה, חוק יחסי ממון שחל על כל זוג אשר נישא לאחר חודש ינואר 1974 נותן את ההגנה לכאורה, לבן הזוג שלא מעוניין לחלוק את הרכוש הפרטי שלו, אותו צבר לפני מועד הנישואין ואין הוא נכלל במסגרת הסדר איזון המשאבים.

לפי סעיף 5 (א) לחוק על תיקוניו השונים: עם התרת הנישואין או פקיעתם עקב מות בן זוג זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל נכסיו למעט:

  • נכסים שהיו לבני הזוג ערב הנישואין, או שקבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין.
  • גמלה מהביטוח הלאומי או פיצוי כספי בגין נזקי גוף או מוות.
  • זכויות עתידיות לפנסיה, קרנות השתלמות, פיצויי פרישה וחסכונות.

זוהי לשון החוק. מאז חקיקתו, הפסיקה שינתה את רוחו ומגמתו של החוק, באופן שגם נכסים אשר נצברו טרם נישואין, יוחסו לצד שאיננו בעליהם, וחולקו בין הצדדים. רק לאחרונה פסק בית המשפט בתיק (בע"מ 1398/11 אלמוני נ'פלונית) כי דירה אותה הביא הבעל לנישואין, דירה אשר רכש אותה בעצמו, ממשאביו, טרם לנישואין, והרשומה על שמו, שייכת לאישה בחלקים שווים.

בקביעתו זו התבסס ביהמ"ש על הנחה לפיה סעיף 5(א) לחוק יחסי ממון אינו מונע יצירת שיתוף בנכס ספציפי מכוח הדין הכללי החל על העניין – כגון דיני הקניין, דיני החוזים, דיני הנאמנות, עיקרון תום הלב וכיו"ב – וכי הדברים אמורים גם בנכס "חיצוני" שנרכש על ידי אחד מבני הזוג טרם הנישואין, ואשר ניתן לייחס לבעל הנכס כוונת שיתוף ספציפית בנכס.

>>> הפורום לדיני משפחה וגירושין לשירותך! <<<

כמובן אין מסיקים כוונה שכזו לאחר תקופת נישואין קצרה ולא משמעותית, אלא כאשר בני הזוג חיים תחת קורת גג אחת במשך שנים רבות באווירה של שיתוף ובדינאמיקה של מאמץ משותף להשקיע בנכסים לטובת בניית שותפות.

במסגרת הדיון בתיק 806/93 הדרי נ' הדרי, כתבה השופטת ארבל בעניין זה: " ככל שחולפות השנים, מיטשטשת ההפרדה בין נכסים משפחתיים וחיצוניים".

הגנה על נכס מלפני הנישואים - רק באמצעות הסכם ממון!

לאור המפורט לעיל אם בן זוג רוצה לשמור לעצמו את הנכס שהביא לנישואין מבלי לחלוק אותו בשווה עם בן הזוג האחר, מומלץ בכל תוקף לערוך הסכם ממון.

  • הסכם ממון הוא הסכם בין בני זוג המסדיר את יחסי הממון שביניהם ושינוי של הסכם כזה, יערך בכתב.
  • כל הסכם שכזה ושינוי בו, טעון אישור בית המשפט לענייני משפחה שלו סמכות השיפוט בעניין.
  • האישור להסכם ינתן רק לאחר שבית המשפט השתכנע כי ההסכם או כל שינוי שחל בו נעשו מתוך רצון והסכמה חופשית תוך הבנת משמעותו ותוצאותיו.
  • הסכם שנכרת לפני הנישואין יכול להיות מאומת על ידי נוטריון, זאת בסמוך למועד הנישואין,  לאחר שהשתכנע שבני הזוג עשו אותו מתוך הסכמה הדדית והבנת משמעותו ותוצאותיו.
  • יש לערוך את ההסכם באמצעות עו"ד מומחה בנושא דיני משפחה, אשר יודע לצפות פני עתיד, לסגור קצוות בכל נושא ובאשר לכל נכס ולייצר מעטת ביטחון לצד המבקש "לבטח" את רכושו מפני שיתוף.

משרדה של עורכת הדין איילת שיים מור, מתהדר בנסיון רב שנים בכתיבת הסכמי ממון, עריכתם ואישורם כדין בערכאות הרלוונטיות, והכל ברוח טובה, מבלי שהצד האחר ירגיש מנוצל או מקופח, תוך שילוב הליך בונה אמון בין הצדדים, על מנת לצלוח את השלב הכה חשוב הזה, בצורה הטובה ביותר.

קיימת רתיעה מובנת אצל בני זוג לערוך הסכם ממון. החיבור בין כסף וחלוקת רכוש לקשר רגשי וחיים משותפים נראה משונה, זר ומנוכר. גם אם זה מובן ונכון, אין ברירה אלא להתעלות מעל הרגש ולשלב לתוכו הסדרה מקצועית של חלוקת הרכוש לסוגיו למקרה של גירושין, שכידוע אינו נדיר במחוזותינו. 

עיתוי ונסיבות עריכת הסכם ממון אינם דומים לאלו של הסכם גירושין. הסכם ממון אמור להיכרת ברוח טובה ובוגרת נטולת משקעים ומרירות, כשהזוגיות בשיאה והעתיד הזוגי משפחתי נראה היטב באופק, זאת לעומת הסכם גירושין הנחתם בסיום הקשר ולאחר משקעים מרובים והחלטה לסיים את פרק הנישואין.

הסכם ממון צופה פני עתיד. לשם עריכתו יש למפות הרכוש הקיים ואת זה שעוד יצטבר בעתיד המשותף. הזוג יקבע באמצעות עו"ד מנגנון שיתוף בנכסים בעת הנישואין וחלוקתם לאחר פקיעת הנישואין. על דירה בבעלות אחד מבני הזוג, כדאי לפרט במסגרת הסכם הממון, איזה שימוש יעשה בה, כמה זמן יתגוררו בה, האם ישקיעו בה וימכרו אותה לצורך שיפור דיור, כיצד תתחלק תמורת מכירתה לאחר גירושין.

ללא פירוט בהסכם הממון, סביר להניח שבית המשפט יכריע בנסיבות אלו על חלוקה שוויונית של שווי הדירה. הסכם הממון יכול לחסוך את ההכרעה השיפוטית שעלותה יקרה וניתן לייתר אותה באמצעות הסכם ממון הנערך בטרם הנישואין או במהלכם, לפני שלב הסכסוך אשר בעקבותיו מגיעים לגירושין.

בהסכם ניתן להגדיר גם את מנגנון הפירוד של בני הזוג. אם יחליט בעתיד אחד מהם להיפרד הוא ידע מראש עם מה הוא עוזב. בחסות ההסכם, דרכו החדשה אמורה להיות סלולה ונקייה ממהמורות ומבוכים מנהליים ושיפוטיים.

חשוב לציין כי הסכם הממון איננו מסמך טכני בעל נוסח קבוע אלא "חליפה" הנתפרת למידות בני הזוג, המותאמת לנתונים השונים בכל מערכת זוגית, ולאופיים של הצדדים ורצונם. הסכם אפקטיבי ויציב, שיוכל (לדוגמא) להגן על נכס שהיה בבעלות אחד הצדדים עוד מלפני הנישואים, צריך להכתב על ידי עורך דין מנוסה, בכפוף ולאחר הכרות מעמיקה עם הצדדים להסכם.

מן האמור לעיל עולה המסקנה הברורה לפיה כדאי לערוך הסכם ממון אשר נכרת ברוח טובה, ומתוך ראיית העתיד, הסכם אשר אמור להבטיח שקט וביטחון במהלך חיי הנישואין, וגם חס וחלילה בסופם, במידת הצורך. בני הזוג אשר עורכים הסכם יכולים להיות רגועים ולדעת שגם אם הנישואין יתפרקו חלילה, יחסכו מן הצדדים מריבות על חלוקת רכוש שהיה ברשותם לפני הנישואים.

יש לך שאלות לגבי האפשרות לשמור ולהגן על נכס שבבעלותך מלפני הנישואים?
חייג/י לשיחת יעוץ אישית עם עורכת הדין איילת שיים מור: 03-9239966

תאריך: 23/01/2013 14:13   
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור