תיזמון יכול להיות גורם מכריע במאבק גירושין! רוצה לדעת יותר ולהיות בעל היתרון? היכנס/י לקרוא עוד...
מירוץ הסמכויות – בית המשפט לענייני משפחה או בית דין רבני?
x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
03-9239966 052-3676797
Hebrew

מירוץ סמכויות והיתרון לראשון!

"מירוץ סמכויות" הינו תוצאה של קיום סמכויות מקבילות לבית המשפט ולבית הדין הרבני לדון בעניינים הכרוכים בגירושין. הסברה הרווחת היא כי מוטב לבן הזוג להקדים ולפתוח תיקים בבית הדין הרבני ואילו לבת הזוג לפתוח תיקים הכרוכים בגירושין בבית המשפט לענייני משפחה, אולם לא תמיד כך הדבר.

ישנם נושאים המקבלים התייחסות עדיפה יותר בבית המשפט לענייני משפחה כגון נושא דירת המגורים, על כן באם בן הזוג שש לפרק את השיתוף בדירת המגורים במהרה ייתכן ויגדיל סיכויו אילו יבחר להתנהל בבית המשפט לענייני משפחה.

חייג/י עכשיו לשיחה עם עורך דין: 03-9239966

סמכות מקבילה עם הבדלי גישה

למרות זאת, במקרים מסוימים הדין הדתי יכול להקנות לבת הזוג יתרונות שלא תוכל לקבל בבית המשפט לענייני משפחה, כגון זכות "מדור ספציפי", שהיא הזכות לגור במקום המגורים הנוכחי בו היא מתגוררת, בהנחה והוא בבעלות בני הזוג (דהיינו - לא בדירה שכורה).

ההשלכות על ניהול ההליך המשפטי בכל אחת מהערכאות עלולה להשפיע על הסכסוך ותוצאותיו. לפיכך, כאשר יחסי בני זוג עולים על שירטון ואחד מבני הזוג מרגיש כי כלו כל הקיצין ואין מנוס מגירושין, חשוב מאוד לפנות לקבלת יעוץ משפטי מתאים בנוגע לבחירת הערכאה בה יתנהל על מנת שיוכל לזכות בנקודת פתיחה טובה יותר ולהשיג תוצאות משפטיות טובות יותר עבורו. 

הסמכות לדון בעניינים הכרוכים בגירושין כגון ענייני רכוש, מזונות אישה, משמורת ילדים וחינוכם, מסורה לבית המשפט לענייני משפחה. לבית הדין הרבני סמכות מקבילה לדון בעניינים המצוינים לעיל, במידה והוגשה בבית הדין תביעת גירושין בין יהודים, אליה נכרכו עניינים אלו.

יש לכרוך מפורשות את העניינים בהם רוצה הצד שהגיש את תביעת הגירושין שבית הדין ידון בהם, למעט עניין משמורת הילדים שהינו עניין שכרוך מעצם טיבו וטבעו בתביעת גירושין.

כאשר אחת משתי הערכאות, בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, רכשה סמכות לדון בעניין שנתבע בפניה - לא תדון באותו העניין הערכאה האחרת אף אם נתונה לה סמכות מקבילה.

יובהר, כי לבית הדין הרבני יש סמכות ייחודית ובלעדית להכריע בנושאים של נישואין וגירושין. כמובן שניתן לפצל את התביעות כאשר את חלקן ניתן להגיש בערכאה אחת ואת השאר באחרת והכל לפי הענין.

היכנס/י לפורום שלנו לכל שאלה בנושא דיני משפחה וגירושין

מהו מבחן הזמן?

הערכאה שאליה הוגשה התביעה קודם היא בעלת הסמכות לדון בעניין, כך שיש לבני הזוג אינטרס להגיש כמה שיותר מהר תביעה האחד נגד השני בערכאה בה מעוניינים להתדיין.

לאור עיקרון כיבוד הסמכויות במידה ואחת מהערכאות הכריעה לעניין הסמכות על הערכאה השנייה לכבד החלטה זו ולא לדון בעניין זה. רק בהתקיימם של "טעמים מיוחדים" תהא באפשרות הערכאה השנייה לדון בשאלת הסמכות.

יודגש, כי באם יתברר כי תביעת הגירושין איננה כנה, בית הדין לא ידון בכל שאר הסוגיות שנכרכו עם תביעת הגירושין.

לאור האמור לעיל, יש להשתמש בזהירות בסוגיית מרוץ הסמכויות ולתכנן בליווי עורך דין המתמחה בתחום בתחום דיני משפחה, את האסטרטגיה בקפידה מראש ובטרם הגשת התביעות, כדי להשיג את התוצאות הרצויות. הקדמת בן הזוג ללא תוכנית פעולה ארוכת טווח עלולה להוביל לאובדן מוחלט של היתרון שהושג בהקדמת בן או בת הזוג בהגשת תביעה לערכאה כזו או אחרת.

חייג/י עוד היום להתייעצות עם עו"ד איילת שיים מור: 03-9239966

תאריך: 06/11/2012 09:07