מסוגלות הורית עולה לדיון והכרעה בעקבות גירושין או חיים בנפרד של הורים עם ילדים. הבדיקה נדרשת כאשר אחד ההורים מבקש משמורת בלעדית על הילדים וההורה השני מתנגד. בנסיבות אלו, עורך דין של אחד ההורים יכול לבקש את הבדיקה.
אם וכאשר בית המשפט מתקשה לקבל החלטה לעניין ההורה שיקבל את המשמורת על הילדים, הוא יכול להורות על ביצוע בדיקת המסוגלות.
שאלות? חייג/י לשיחה עם עורך דין: 03-9239966
יש לא מעט מקרים בהם ההחלטה של בית המשפט למי לאשר את המשמורת קלה יחסית. זה קורה כאשר אחד ההורים אינו מעוניין בקבלת משמורת על ילדיו, או שהוא כן מעוניין, אך אינו מסוגל לתפקד מסיבות רפואיות, נפשיות וקשיים פיזיים וכלכליים.
מלאכתו של בית המשפט מורכבת הרבה יותר כאשר שני ההורים מותירים עליו רושם שהם כשירים ומסוגלים להיות הורים טובים לילד ואפילו ראויים לקבל עליו חזקה.
הואיל ואותם הורים הנמצאים בהליכי גירושין ומתקשים או מסרבים להגיע להחלטה משותפת או מוסכמת בדבר המשמורת, נדרש בית המשפט להכריע במקומם תוך הסתמכות על תוצאות בדיקת המסוגלות של אנשי מקצוע.
בד"כ בטרם הליך זה, ימנה בית המשפט פקידת סעד לעריכת תסקיר סעד בו תיבחן שאלת המשמורת ויתבקשו המלצות. לאחר עריכת תסקיר הסעד מוזמנת לעיתים פקידת הסעד, מטעם המחלקה לשירותים חברתיים באותה עיריה / מועצה, לענות על שאלות עורכי הדין של הצדדים.
אם גם אחרי הליך זה מתקשה ביהמ"ש לקבל החלטה, מוסמך בית המשפט ביוזמתו או לבקשת מי מההורים להפנות את הצדדים להליך הנדון.
בדיקת המסוגלות מוטלת על צוות מקצועי שמורכב מדיסציפלינות שונות ורלבנטיות. מומחים מתחום העבודה הסוציאלית, הפסיכיאטריה והפסיכולוגיה נדרשים לאבחן ולהגיש חוות דעת והמלצות לבית המשפט לענייני משפחה באשר ליכולת ההורה לדאוג לצרכיו הפיזיים והנפשיים של הילד ולספק להם מענה הולם.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי בענייני גירושין ומשפחה
תהליך הערכה ובדיקת מסוגלות הורית
הצוות מקבל את כל התיעוד הקיים בעניינה של המשפחה, משירותי הרווחה ומגורמים משפטיים וטיפוליים שהיו מעורבים בהליך.
"ילד המריבה" נבדק על ידי פסיכולוג קליני וכך גם הוריו. בהמשך, נבדקות האינטראקציות בתוך המשפחה בהרכבים משתנים. פעם נבדקים ההורים לבד, לאחר מכן הילד עם שני ההורים וכל אחד בנפרד, הילדים האחרים עם ההורים ביחד ונפרד.
במהלך הבדיקות הללו נדרש הצוות המקצועי לאבחן את הסוגיות העיקריות להלן:
- סוג ואיכות הקשר בין הילד להורה
- קונפליקטים פנימיים של הילד – האם לחשוף אלימות והתעללות כלפיו או שמא הפחד משתק אותו מלשתף את הבודקים
- האם ההורה המבקש משמורת יכול באמת לספק את התנאים והסביבה הבטוחה לשלומו וטובתו של הילד בהתאם לשינויים המתחוללים עם הזמן והגיל
- משמעת, חינוך וקביעת גבולות לילד
- עד כמה ההורה מודע לגודל המשימה שהוא לוקח על עצמו לגדל את הילד אצלו
- יכולת ההורה המשמורן לכבד את מקום ההורה בחיי הילד, לאפשר ולעודד קשר בין ההורה האחר לילדו.
צוות הבדיקה מגיש לבית המשפט דוח מפורט. מסקנות הדוח אמורות להצביע על מידת הכשירות של אחד ההורים לגדל את הילד באופן תקין ולפי אמות מידה מקובלות, שיש בהן לשרת ולקדם את טובת הילד בהווה ובעתיד.
קיראו בהרחבה על: הסדר ראיה
ביקורת על הליך בדיקת מסוגלות הורית
ד"ר משה אלמגור, אחד הפסיכולוגים הבכירים והידועים בישראל סבור כי הפסיכולוג החבר בצוות הבדיקה מתבקש לנבא מצב עתידי של הילד בתוך המשפחה, מצב שעלול להשתנות מהותית בעתיד.
לטעמו, אין לפסיכולוג את הכלים המקצועיים לאבחן ספציפית את מה שמצופה ממנו במסגרת בדיקת מסוגלות, שגם לגביה, אין להבנתו המקצועית קריטריון מוסכם וחד משמעי.
לא ניתן להערכתו לנבא התנהגות של הורים לילדיהם לאחר הגירושין כאשר נסמכים על בדיקה השוואתית של התנהגותם לפני הגירושין. לאור האמור, הוא מגיע למסקנה שכל תוצאות האבחון הם בעיקר השערות לא מבוססות.
>>> הפורום לענייני גירושין ומשפחה <<<
ד"ר מוטי חיימי, מומחה ברפואת ילדים והמטו-אונקולוגיה פדיאטרית ופעיל למען כינון משמורת משותפת לאחר גירושין טוען כי לפסיכולוג שנדרש להעריך מסוגלות הורית אין את כל הידע, ההכשרה וההבנה לסוגיה זו.
לטענת ד"ר חיימי, יש מקום לקבוע כללים ברורים בנושא, כך שלא יתאפשר לכל פסיכולוג לחרוץ גורלות, מבלי שיש לו הכשרה, כשרון או ידע בפסיכולוגיה של הילד ובדימניקה בין הורים וילדים.
לדידו, כאשר נראה, כי שני ההורים כשירים להחזיק בילד, עדיפה חזקה משותפת המבטיחה לילד כי שני הוריו ימשיכו להיות הגורמים המשפיעים על המשך חייו והוא יוכל לעבור מבית אחד לשני מבלי לשנות באופן קיצוני את הסביבה הטבעית אליה הורגל.
עורכת דין איילת שיים מור מלווה לאורך השנים זוגות הנמצאים בהליכי גירושין, בין השאר גם במסגרת בדיקת מסוגלות הורית. אנו ממליצים לך לפנות לקבלת יעוץ משפטי אישי, וליווי צמוד לאורך ההליך, על מנת לשפר את הסיכויים שלך בכל התמודדות משפטית בתחום המשפחה.
לשיחה אישית עם עו"ד איילת שיים מור חייג/י: 03-9239966