טובת הילדים והזכויות שלהם בעת גירושין ופרידה של ההורים, סקירה מאת עו"ד איילת שיים מור...
טובת הילדים והזכויות שלהם בעת גירושין ופרידה של ההורים
x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
03-9239966 052-3676797
Hebrew

טובת הילדים לפני הכל! גם בעת פרידה...

אפשר להבין שנמאס לכם מהזוגיות והחיים המשותפים והגיע הזמן לגמור עם הסיוט המתמשך. לפני שאתם שוברים את הכלים והולכים כל אחד לדרכו החדשה ולהגשמתו העצמית, האם חשבתם לרגע לצאת ממעגל האגואיזם שלכם ולהקדיש מחשבה נוספת לילדים המשותפים שלכם, שאחד מהם עדיין בפעוטון והשני לומד בכיתה ג'? ילדים הם לא כבל מאריך או חפץ מתכלה. הם אמורים להיות נזר הבריאה של ההורים.

ההחלטה לפרק את התא המשפחתי היא החלטה לגיטימית ובוגרת של ההורים. הם כבר יידעו להסתדר בדרכם. 

ומה יהיה על הקטינים? מי ידאג להם? לאן ילכו ועם מי? האם לאבא? לאמא? האם נערוך לילדים משפט שלמה, נפריד ביניהם ונפקיד כל אחד מהם למשמורת נפרדת? האם ההורים ימשיכו לגור באותה עיר? האם מי מהם יעזוב את הארץ בעקבות אהבה חדשה וידרוש לקחת איתו את הילדים? אכן, שאלות כבדות משקל הרובצות לפתחן של הורים מתגרשים.

לשיחה אישית עם עורך דין חייג/י: 03-9239966

לשאלות הללו יש תשובות. אך הן מצויות באמתחתם של עורכי הדין המתמחים בנושא דיני משפחה, שעמם צריך להתייעץ בטרם מפרקים חבילה משפחתית עם ילדים קטנים. צרו קשר עם עורכת הדין איילת שיים מור היא תזמין אתכם למשרדה. אתם תספרו שהחלטתם להתגרש, היא תדאג לכל השאר.

ניסיון אישי ומקצועי לטובת הילדים שלך!

לעורכת הדין איילת שיים מור ניסיון עשיר בטיפול בתיקי גירושין במעורבות ילדים משותפים. הילדים להורים פרודים ומתגרשים עומדים אצלה בראש סדר העדיפויות.

היא מודעת לזכויות שלהם כקטינים וניסיונה לימד אותה, כי הסכם גירושין יחזיק מעמד ויכובד כלשונו לאורך שנים, אם הילדים לא יסבלו מהחלטה של ההורים להיפרד וחייהם ימשיכו להתנהל ככל הניתן באותה מתכונת להם רגילים, ללא סטיות חדות, שיש בהן לשבש את שגרת יומם השברירית והפגיעה במיוחד של הילדים אשר זקוקים ליציבות למסגרת ולבטחון.

ההורים שבאו ועוד יבואו להתייעץ, ילמדו עוד כמה דברים חשובים, לעניין חובתם לשמור מכל משמר על מימוש הזכויות של הילדים. כך למשל: גורלם של ילדים קטינים להורים מתגרשים יוכרע בשיטת המשפט הישראלי על בסיס שני עקרונות עיקריים: טובת הילד וזכויות הילד.

לכל ילד זכות יסוד שצרכיו הנפשיים והחומריים יסופקו במידה הראויה להתפתחותו הפיזית, הנפשית, החברתית והתפקודית. זכויות הילדים מעוגנות גם באמנה בינלאומית שגם מדינת ישראל חתומה עליה.טובת הילדים והזכויות שלהם

ככל שהילד מתבגר יש לו דעה משלו. צריך להקשיב לה. לכבד אותה. לייחס לה משקל בכל שלב בדרך לניסוח הסכם הגירושין.

אם ההורים הסכימו להסדר משמורת על הילדים לפי פסיקת בית משפט למשפחה או  בית דין רבני, והפסיקה לא נראית לילד כמתאימה , קמה לו הזכות לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה ולדרוש הכרעה שתתאים לצרכיו ורצונותיו. את הילד ייצג אפוטרופוס או עו"ד מנוסה. גם הילד הוא בן אדם. וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, מתכוון גם אליו וחל עליו.

זכויות הילדים לאחר הגירושין

אם לאחר הגירושין אחד ההורים נוהג באלימות כלפי הילדים שנמצאים אצלו במסגרת הסדרי ראיה מוסכמים או כמשמורן, אזי קמה הזכות לילד לבקש צו הגנה מתוקף החוק למניעת אלימות במשפחה. את הצו ניתן לבקש מבית המשפט לענייני משפחה, מבית משפט השלום, בית הדין הרבני ופקיד הסעד. בתי המשפט מוסמכים להרחיק את ההורה האלים והמטריד מכל מגע עם הילד ולאסור עליו להיכנס למקום מגוריו.

אבא גרוש שמבקש לצרף אליו את הילדים לנסיעה לחופשה בחו"ל חייב את הסכמת האם. אם הילד מסרב לצאת לחופשה אין לכפות עליו את רצון ההורה. כל בקשה ליציאה לחו"ל עם הילדים מפרה למעשה את הסדרי הראיה והלינה שנקבעו בהסכם הגירושין, אלא אם כן הוכנס סעיף מיוחד הנוגע לנסיעות לחו"ל עם אחד ההורים והוסכם על כך.

במידה ועולה חשד אצל האם שהאבא עלול לחטוף את הילדים ולא להחזיר אותם למולדתם, היא רשאית לדרוש מבית המשפט עיכוב יציאה מן הארץ כנגד הילדים, ואז לא ניתן יהיה להעבירם את ביקורת הגבולות והם ישארו בארץ. אם בית המשפט השתכנע, הצו יינתן. מדובר בצו שקל יחסית להשיגו בכפוף לייצוג מטעם עו"ד גירושין, בעל ניסיון בתחום.

אם ההורה האחר מתעקש לצאת עם הקטינים מן הארץ, ביהמ"ש יקבע להסדר של הפקדת ערבויות וביטחונות להשבת הילדים.

רבים ההורים המעדיפים למנוע יציאה של ילדיהם עם הגרוש/ה שלהם לחו"ל. הם מתנגדים בלי להתחשב בכלל בצרכים של הילד. הם נוקטים גישה זו מתוך חרדה, קנאה, נקמה בבן הזוג שמצא בת זוג חדשה ומבקש לצאת איתה ועם הילדים לחו"ל. נוכח נסיבות אלו הם מונעים מהצד השני להוציא דרכון על שם הילדים הקטינים.

ניפוק דרכון לקטין מחייב הסכמה וחתימה של ההורים. במקרה זה, ההורה המעוניין לצאת עם הילד לחופשה, רשאי לפנות לבית המשפט ולבקש צו שיורה על הנפקת הדרכון אף ללא הסכמת ההורה האחר. בית המשפט יבחן כל בקשה לגופה.

אמא שהחליטה להמיר את דתה או להצטרף לכת דתית כלשהי, אינה רשאית לקחת את ילדיה לעולם החדש שלה ללא הסכמה של האב והילד. ההחלטה במקרה של מחלוקת נתונה לבית המשפט שיפסוק לפי טובת הילד. 

אבא גרוש, שחזר בתשובה, אינו יכול לכפות על בנו להתחנך בחינוך חרדי בעוד הילד לומד בזרם חינוכי אחר שעונה על צרכיו ורצונותיו. ההחלטה לא נתונה בידיו הבלעדיות של האב. בתי המשפט אמורים לדון ולהכריע בסוגיות אלו אשר מתעוררות לעיתים.

אם בית המשפט מתרשם שלהורים מסוגלות הורית דומה הוא יפסוק  לעיתים על משמורת משותפת. הורה שאינו מסוגל להיות משמורן ראוי לילדיו מסיבות של אלימות, מחלה  או תפקוד לקוי, הצד השני ידרוש מבית המשפט לפסוק לטובתו כמשמורן יחיד למען טובת הילד. אם בית המשפט יתרשם שההורה המבקש משמורת יחידה מסוגל לתפקד ולדאוג לצרכי ילדיו, סביר שיאשר אותה תחת בקרה.

קיראו בהרחבה על: מסוגלות הורית

לפי החוק הקיים, בהעדר הסכמה על משמורת משותפת, מעדיפים בתי המשפט לאמץ את חזקת הגיל הרך המעניקה עדיפות לאם, שאצלה ישאר הקטין כל עוד שהוא מתחת לגיל 6.

בעקבות הרעש הציבורי שהתעורר ביוזמת הגברים הגרושים שהרגישו מקופחים כאילו אינם מסוגלים להיות משמורן ראוי, הוקמה ועדת שניט לדון בסוגיה. הועדה המליצה על ביטול חזקת הגיל הרך והכרה בזכותו של הילד ששני הוריו יהיו אחראים על שלומו ורווחתו, גם כאשר מדובר בילדים הקטנים מגיל 6, זאת תחת החזקה הנהוגה לפיה ילד מתחת לגיל 6 ישאר במשמורת האם. שר המשפטים תמך בהמלצה שטרם הפכה לחוק אך בתי המשפט לענייני משפחה לא נותרו אדישים אליה.

לפני כחודשיים פסק בית המשפט לענייני משפחה ברמת גן בניגוד לדוקטרינה המקובלת בחזקת הגיל הרך ונימק החלטתו כי המציאות שבה מתפקדת המשפחה הישראלית בשנות האלפיים אינה עולה בקנה אחד עם הרוח של חזקת הגיל הרך ואת המשמורת יש לקבוע לפי טובת הילד שצומחת לו מעצם השתתפות האבא כמשמורן בהסדר מתאים.

>>> פורום גירושין בהנהלת עו"ד איילת שיים מור <<<

במקום להפעיל את בתי המשפט במקרה של מחלוקת שלא יושבה בהסכמה, אפשר גם לפנות להליך גישור ושם לפתור את המחלוקת לשביעות רצון הילדים וההורים. כדאי מאד שההורים ירחיקו את הילדים מהמחלוקות הללו אשר מייצרות השפעות שליליות על הילדים, הן ישירות והן עקיפות הבאות לידי ביטוי בהתנהגויות חרדתיות מצד ילדים שהוריהם בסכסוך קשה, ועד נזקים פסיכולוגיים עתידיים הנגרמים לילדים שאישיותם מתעצבת בדמות הסכסוך הזוגי ההורי אשר הם נחשפים לו ואשר ישאיר חותם על עתידם.

ילדים קטינים ומתבגרים שמודעים לצרכים הגוברים והמשתנים שלהם במהלך השנים צריכים לדעת, שצורך ודרישה שלא באו לביטוי בהסכם הגירושין של ההורים, כי הם לא צפו פני עתיד, ניתן תמיד לבירור, לדיון, לשינוי בהתאם לנסיבות באמצעות הליך גישור ופנייה לבתי המשפט לקבלת הכרעה לפי ההלכות הפסוקות והעקרונות המנחים.

ככל שההורים ישלימו את הליך הגירושין ברוח טובה אשר תקרין גם על הילדים שמבינים עניין למרות גילם הצעיר, כך יקל עליהם להשתלב ולהתמודד עם המסגרת החדשה ועם העובדה שהם נדרשים להתחלק זמנית, כל פעם בבית אחר. שיתוף פעולה של הילדים מותנה בדוגמה האישית של ההורים. למרות שההורים מתגרשים הם עדיין המודל לחיקוי עבור ילדיהם. אין טעם והגיון לשבור את המודל הזה כי הזוגיות נסדקה והתפרקה.

על ההורים המתגרשים להפנים את העובדה שכל צלקת שתיצרב על נפשם של הילדים שהוזנחו ונפגעו כתוצאה מהליך גירושין, תשפיע עליהם בבגרותם וגם לאחר שיקימו משפחות משלהם. המשקעים כבדים מנשוא. השפעתם הרסנית ולא סלחנית.

אין סיבה אנושית והגיונית להתעלם מהצרכים העכשוויים והעתידיים של הילדים לטובת מימוש האינטרסים הנוכחיים של ההורים.

הילדים לא באו לעולם כדי לסחוב על גבם את מטען התסכולים, השנאה וחוסר היכולת של ההורים לחיות בהרמוניה ובזוגיות תקינה. מחובת ההורים לפרוק את המטען החורג הזה מעל גבם של הילדים בעודם ילדים ובתוך תהליך הגירושין.

עו"ד איילת שיים מור תסייע בידכם לצלוח את המשבר עם מינימום פגיעות אצל הילדים, תוך השארתם ככל הניתן מחוץ לסכסוך, ותוך שמירת תמימותם.

יש לך שאלות נוספת לגי טובת הילדים בהליכי גירושין?
ליחצו כאן לקבלת יעוץ אישי מעורכת הדין איילת שיים מור

"ילדים קטנים, ילדים גדולים,
ילדים טובים וילדים רעים
את יודעת אמא,
כולנו ילדים של החיים"

תאריך: 01/01/2013 14:44   
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור