התרת נישואין הינו מעין הליך גירושין המתקיים במקרים בהם נישאו זה לזו בני זוג אשר אינם מאותה דת ואשר התחתנו בנישואין אזרחיים.
כאשר שני בני הזוג משתייכים לאותה הדת, יתבצע בעניינם הליך גירושין לפי הדין האישי אליהם הם משתייכים. החוק לא יחול בין בני זוג יהודים, מוסלמים, דרוזים ונוצרים המשתייכים שניהם לאותה דת ואשר דתם מקיימת בית דין חוקי בארץ.
הסמכות לדון בתביעות מסוג זה מסורה לבית המשפט לענייני משפחה, אשר באיזור מגורי הצדדים.
לשיחת התייעצות עם עורך דין חייג/י: 03-9239966
אופן התהליך
את תהליך יש לפתוח באמצעות הגשת תביעה או בקשה להתרת נישואין לבית המשפט לענייני משפחה, כשהמשיב הינו היועץ המשפטי לממשלה באמצעות פרקליטות המחוז אליו משתייכים הצדדים.
ביהמ"ש יבחן את השתייכותם הדתית של בני הזוג ויפנה לעיתים את בקשתם בכתב לבתי הדין הדתיים הנוגעים בדבר, דהיינו יפנה לכל אחד מבתי הדין הרלוונטיים את התביעה או הבקשה הנוגעת לבן העדה הרלוונטי.
>>> הפורום לענייני משפחה <<<
מטרת הפניית התיק לבירור כאמור הינה על מנת לבדוק אם יש צורך בגירושין גם על פי דין דתי.
במידה ואחד מבתי הדין מחליט כי יש צורך בגירושין על פי הדין הדתי, בקשת התרת הנישואין תועבר על ידי בית המשפט לענייני משפחה שאליו הוגשה הבקשה.
במידה ובית הדין הדתי הנוגע בדבר החליט כי אין צורך כי הבקשה תועבר אליו לצורך הליכי גירושין, אזיי שלבית המשפט לענייני משפחה תהיה הסמכות הבלעדית לדון בבקשת בני הזוג או בתביעת מי מהם להתרת נישואין.
בית הדין הרבני ימסור את החלטתו לצדדים בתוך מספר שבועות בדרך כלל.
במקרה ואחד מבני הזוג הינו יהודי, שספק נישא בנישואין מעורבים שלא נדרשה התרתם, מבחינת בית הדין הרבני קיים ספק בנישואין ועל כן ידרוש גט לחומרא על מנת שאותו יהודי יוכל בעתיד להיחשב כפנוי בבואו להינשא שוב.
מהם המסמכים הנדרשים?
על הבקשה להיות מנומקת ולכלול טפסים ומסמכים מסוגים שונים, עליהם יש אף ליתן הצהרה בפני עורך דין באשר לאמיתות תוכנם. לרבות תעודת נישואין מקורית, מתורגמת,ומאושרת נוטוריונית, תצהירי הצדדים התומכים בעובדות, תצהירי השתייכות דתית, הן מטעם הצדדים והן מטעם עדים שלהם.
במידה ומוגשת תביעה להתרת נישואין על ידי צד אחד בלבד, שלא בהסכמת הצד האחר על התובע לפרט את העילות הרלוונטיות לבקשתו להתרה ולתמוך את נימוקיו בראיות ככל שיש בידו לעשות כן. ובחוות דעת מומחה לדין הזר, רק אז תיחשב הבקשה כערוכה כדין.
לאור מורכבות התהליך מומלץ לפנות לעורך דין מומחה לענייני משפחה לשם הגשת התביעה, עריכת הבקשות, התצהירים, המסמכים והעדויות וניהול התיק בביהמ"ש ומול המוסדות הנוספים במידת הצורך.
משך התהליך
זמן הטיפול במרבית המקרים אורך בממוצע 3 חודשים, והכל בהתאם ולפי נסיבותיו של כל מקרה. כמובן שרצוי וכדאי לבחון כל מקרה לגופו, ביחד עם עורך דין המתמחה בנושא דיני משפחה.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ אישי מעורך דין
יש לך שאלות נוספות בנוגע להתרת נישואין?
חייג/י לשיחה אישית עם עו"ד איילת שיים מור: 03-9239966