במקרה שהבעל או אף שני בני הזוג מחליטים לסיים את נישואיהם, ייתכן מצב של מרוץ סמכויות, בו כל אחד מהצדדים משתדל להקדים את השני בהגשת תביעת גירושין לערכאה משפטית בה ישיג יתרון. הבעל מעדיף בדרך כלל להקדים תביעתו בבית הדין הרבני כאשר בתביעת הגירושין הוא כורך את נושא הגירושין, מזונות הילדים ומשמורת ילדים, מזונות אישה ורכוש.
באופן כללי, הגשת תביעה כרוכה מותירה לבית הדין את הסמכות הבלעדית, והדעה הרווחת היא כי בית הדין נוטה בהחלטותיו לטובת הגבר, אך יש להעמיד דברים על דיוקם.
אם בעלך הקדים אותך ופתח בהליכי גירושין, בהחלט מומלץ כי תפני לקבלת יעוץ משפטי אישי, על מנת להתמודד מול העתיד לבוא בצורה הטובה ביותר עבורך. עורכת הדין איילת שיים מור מציעה מתוך ניסיונה רב השנים בתחום, ומלווה נשים רבות בהליכי גירושין, בכל ערכאה משפטית ובהצלחה רבה.
לשיחה אישית עם עורך דין חייג: 03-9239966
הוא פתח בהליכים ואת בשליטה מלאה!
בנושא מזונות ילדים למשל, גם אם הבעל הקדים בתביעה לבית הדין הרבני בתביעה כרוכה או בתביעת גירושין בלבד, עדיין שמורה לאישה הזכות להגיש תביעת מזונות ילדים לבית המשפט לענייני משפחה, ואז מרוץ הסמכויות חסר משמעות.
בנושא מזונות ילדים למעשה, כל עוד האישה לא נתנה הסכמתה המפורשת לידון בבנושא במסגרת בית הדין הרבני, לא ניתן לדון שם במזונות הילדים, ותביעת הבעל במסגרתה נכרך ענין המזונות איננה רלוונטית בנושא זה, דהיינו גם אם הקדים הבעל את האישה ופתח תביעה בבית הדין וביקש לדון במזונות ילדים, לא יצליח להשיג יתרון דיוני ולחייב את האישה לידון שם.
לאשה שמורה הזכות להגיש את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה.
גם בנושא מזונות אישה דווקא הקדמת התביעה מצד הבעל לבית הדין הרבני עלולה להיות בעוכריו שכן אם האישה אינה עובדת או מרוויחה סכומים נמוכים יחסית לרמת החיים לה הורגלה בעודה נשואה, היא זכאית לקבל מזונות אישה.
במקרה זה יתכן ומוטב לבעל כי בית המשפט ידון בנושא שכן בנסיבות מסוימות בית הדין כן מחייב את הבעל במזונות אישה ואילו בית המשפט לענייני משפחה ימנע מפסיקה בנושא או שיפסוק סכום נמוך יותר בהתחשב ביכולת ההשתכרות של האישה וקריטריונים נוספים.
>>> הפורום לדיני משפחה וגירושין לשירותך! <<<
מבחינת משמורת ילדים אכן קיימת עדיפות לבעל בהקדמת התביעה לבית הדין הרבני מאחר שסוגיה זו נחשבת כרוכה באופן טבעי לתביעה ולכן הדיון ייערך באופן אוטומטי בבית הדין, אשר ייטה לעיתים להותיר ילדים בנים במשמורת האב.
במקרים אחרים, בדומה לבית המשפט לענייני משפחה, ימנה בית הדין הרבני פקידת סעד אשר תגיש חוות דעת המבוססת על התרשמותה מתפקוד ההורים ותמליץ על ההורה המשמורן הראוי והמתאים מבין שני ההורים.
כמו כן תמליץ פקידת הסעד על הסדרי ראיה להורה שאינו משמורן, על חלוקת חופשות, חגים וכו, לענין שהיית הקטינים עם מי מההורים. מסיבה זו חשוב כי האישה תגיע מוכנה ומתודרכת היטב לפגישה עם פקידת הסעד.
בנושא הרכוש יעדיף הבעל על פי רב, להקדים בתביעה לבית הדין הרבני מאחר שבערכאה זו יוחלט במקרים רבים על אופן חלוקת הרכוש לפי אופן הרישום מבלי להתחשב במאמצים המשותפים ובחלקה המשמעותי של האישה באחזקת הבית וגידול הילדים.
עם זאת, כאשר רוב הרכוש רשום על שם האישה נוטה הבעל לפנות לבית משפט לענייני משפחה למען הסיכוי שיילקחו בחשבון שיקולים אחרים חוץ מאופן הרישום.
מאידך, אם הקדים הבעל ותבע פירוק שיתוף ברבני, ואף כרך בתביעת הגירושין גם את נושא מזונות האישה והרכוש, שמורה לאישה הזכות להגשת בקשה לצו למדור ספציפי, אשר במסגרתו דירת הצדדים, אשר בבעלות מי מהם ובה הם גרים, תותר למגורי הצדדים עד הכרעה ב"תביעה לשלום בית", אותה תגיש האישה ביחד עם הבקשה למדור ספציפי, כל זאת על מנת לעכב את פירוק השיתוף בדירה המגורים.
משמעות הצו למדור ספציפי הינה כי תיאסר מכירת הבית, עד החלטה אחרת מפי בית הדין הרבני.
אם בעלך הקדים אותך בפתיחת הליכים...
לסיכום, חשוב להביא לידיעת האישה שאם הבעל הגיש רק תביעת גירושין היא יכולה להגיש תביעותיה בבית המשפט לענייני משפחה.
גם אם תביעת הבעל כרוכה בנושאים נוספים, יכול עו"ד המתמחה בענייני גירושין לבדוק האם עמד הבעל בשלושה תנאים חשובים: כנות התביעה (מטרת הגירושין היא אכן על מנת להתגרש ולא על מנת לסחוט את האישה), כריכה כדין (הבעל חייב לספק לבית הדין את כל המידע הקשור לרכוש) וכנות הכריכה (הבעל מחויב להצהיר כי ברצונו שבית הדין ידון בכריכה ושהתביעה כנה).
כך למשל אם מתברר כי הבעל מסתיר רכוש, עלול בית הדין לסרב לדון בתביעה או להתעלם מדיון בחלוקת הרכוש.
אם בעלך כבר פנה לעורך דין והחל בהליכים כנגדך, מומלץ להקדים ולפנות לייעוץ משפטי, בטרם קבלת החלטות ו/או נקיטת פעולות באופן עצמאי. עורכת הדין איילת שיים מור מציעה ליווי וייצוג משפטי לנשים בהליכי גירושין.
ליחצי כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי
לשיחה אישית עם עו"ד איילת שיים מור חייגי: 03-9239966