עו"ד איילת שיים מור מסבירה איך להתגרש בלי לפגוע בילדים - איך להפרד מבלי לפגוע בילד/ה שלך!
להתגרש בלי לפגוע בילדים - איך להפרד מבלי לפגוע בילד/ה שלך
x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
03-9239966 052-3676797
Hebrew

להתגרש בלי לפגוע בילדים - כללים להורים שנפרדים

טרם מתן כללי בסיס להתנהגות נכונה במסגרת הליכי גירושין, כזו שתפחית את הפגיעה בילדים, יש לעמוד על הסיבות לכך שילדים כה רגישים לגירושין. ילדים מפרשים גירושין כנטישה ודחייה מצד ההורה שיזם את הגירושין. הוא נתפס בעיניהם כמוותר עליהם למען טובתו ואף דוחה אותם בגלל היותם חלק מנישואין שכשלו.

בדומה להוריהם, על הילדים להתמודד, במיוחד עם קבלת ההודעה, עם הפרידה ועזיבת אחד ההורים את הבית. הלחץ והתגובות הרגשיות של ההורים משפיעים עליהם והעובדה שההורים מרוכזים בגירושיהם נותנת להם תחושה שהם אינם פנויים לדאוג לצרכיהם.

אצל ילדים צעירים מאד, בני 3 עד 5, קיים חשש לאובדן הקשר עם ההורים בגלל הקשר שנפגע בין ההורים. הם נוטים ללקות בחרדת נטישה והתפרצויות כעס ונוטים להכחיש את הקושי ולחלום על כך שהוריהם יתאחדו מחדש. עם זאת, מחקרים מעידים שדווקא בגיל צעיר יותר ההסתגלות לטווח ארוך טובה יותר.

ילדים בני 6 עד 8 מסוגלים יותר לבטא את תחושת העצב והאובדן. הם מתגעגעים להורה שעזב ואף מאשימים את המשמורן בעזיבת ההורה השני.להתגרש מבלי לפגוע בילדים

בקרב מתבגרים וילדים לקראת גיל ההתבגרות, העיסוק בגיבוש הזהות גובר בעקבות גירושין המאיימים על תחושת השייכות והשלמות. הם נוטים לכרות ברית עם אחד ההורים ולנטור טינה כלפי ההורה אותו הם דוחים.

אלו עלולים להביא לבעיות התנהגות וביטויי כעס הבא להתגבר על חוסר האונים. מתבגרים מבוגרים יותר, בני 13 עד 18, עשויים להביע חששות לגבי זוגיות ומיניות שלהם עצמם בגלל מצוקת הוריהם ולעיתים קשרים מיניים חדשים של ההורים.

>>> ליחצו כאן לפנייה וקבלת יעוץ משפטי אישי <<<

חלקם לוקחים על עצמם תפקידים בוגרים במשק הבית והשגחה על אחיהם הקטנים, אך אחרים דווקא מתרחקים מתוך רצון להימנע ממעורבות במאבק בין ההורים.

ילדים בכל הגילאים נפגעים מירידה בתפקוד ההורים העסוקים בהתמודדות רגשית עם הגירושין, הצורך לארגן את חייהם מחדש ולהתמודד עם מצב כלכלי משתנה.

גם מצבם הכלכלי של ילדי הורים גרושים מידרדר בדרך כלל לאחר הגירושין ויש להם פחות אפשרות לקבל צרכים בסיסיים ועל אחת כמה וכמה צרכים נוספים כמו פעילויות העשרה, בילויים ודמי כיס. לעיתים נוסף לגירושין משבר נוסף עקב מעבר לאזור מגורים אחר, בית ספר וחברים חדשים, הדורש התמודדות נוספת.

עימות ממושך בין ההורים עלול לפגוע בקשר של הילד עם אחד ההורים עד כדי נתק ממש, דבר הפוגע בהתפתחות בגלל חשש מנטישה וזיהוי כל מאבק או אימות כמצב מסוכן. אלו מובילים את הילד להרגיש חסר עוגן, דבר הפוגע בכישוריו החברתיים.

כללים למתגרשים: כך תמזערו את הפגיעה בילדים שלכם!

  • שחררו את הילדים מנטילת אחריות מוגזמת על אחיהם ועל אחד מן ההורים.
     
  • שחררו את  הילדים מביצוע מטלות הבית, הכנת ארוחות לעצמם ולאחיהם  מתוך רצון להקל על ההורים , הדבר  יקנה לילדים תחושה שהם חופשיים לחזור לפעילות רגילה, לוותר על הדאגה להורים ולחזור לפעילות לימודית וחברתית התואמת את גילם. גם השלמה עם הגירושין וסיום התהליך בצורה מהירה יכולים להקל.
     
  • אם ההורים מנהלים עימות קשה וממושך חשוב שהצדדים יצמצמו עד כמה שניתן את המפגשים ביניהם, וכאשר נערכים עימותים, כדאי שלא יהיו בנוכחות הילדים. אל להורים להפוך את החופשות והאירועים לרבות בר/בת מצווה לאמצעי נקמה וביטוי רצונו של כל הורה בבלעדיות על הילד. חשוב שההורים יגיעו לחלוקה הדדית ביחס לאירועים המרכזיים ויתנו לילדים אפשרות לשמר את הקשר עם שתי המשפחות המורחבות.
     
  • נהגו הגינות בקביעת משמורת, הסדרי ראיה וחלוקה ראויה בין ההורים בחגים, חופשות ושמחות. כל ילד רוצה לבלות זמן שווה עם כל אחד מן ההורים.
     
  • הימנעו מניהול משברים ויכוחים קולניים ליד הילדים.
     
  • הימנעו מלערב את הילדים בהחלטות לגביהם, הן לעניין מזונות הילדים, הן לעניין הסדרי ראיה, וודאי לעניין משמורת. קיבעו עבורם או תנו לגורמים המוסמכים להחליט, אל תכניסו את ילדיכם למצב בו הוא צריך לבחור בהורה המועדף. זהו מצב בלתי אפשרי בעליל.
     
  • הקפידו לשמור על קשר עם הילדים גם בכת שהייתם עם ההורה האחר, אל תתכחשו אליהם כשאתם לא לידם. חשוב לתת להם ביטחון גם מרחוק, ולתת לגיטימציה חיובית לעצם שהייתם עם ההורה האחר.
     
  • אפשרו לילדים לשמור על קשר עם ההורה האחר באמצעות טלפון / מייל או כל דרך אחרת.
     
  • הימנעו מהסתת הילדים כנגד ההורה האחר.
     
  • הימנעו מהעברת מסרים להורה האחר באמצעות הילדים זה גורם להם להרגיש צד לסכסוך, זה מעמיס על כתפיהם הקטנות מעמסה רבת משקל.
     
  • הימנעו מהסתת הילדים כנגד משפחתו המורחבת של ההורה האחר. הילדים זקוקים לביטחון בתקופה זו, ואותו הם מקבלים מן המשפחה המורחבת. אל תמנעו זאת מהם.
     
  • אל תגרמו לילדים יסורי מצפון על כי נהנים בעת שהייתם עם ההורה האחר.
     
  • אל תבקשו מהילדים לערוך השוואה בשאלה את מי הילדים אוהבים יותר, אצל מי נהנים יותר, מי משקיע בהם יותר וכו.
     
  • חישבו בחיוב על טיפול פסיכולוגי כתמיכה בילד, מבחינה רגשית, במסגרת הליך הגירושין על ידי הקניית כלים נכונים, בליווי מומחה.

כללי בסיס נוספים מתייחסים למעגלים הסובבים את הילדים מעבר למשפחה: מוסדות החינוך והשירותים הסוציאליים והטיפוליים. בית הספר עשוי להוות אי של יציבות עבור הילדים המצויים במשבר, בהיותו מסגרת לימודית וחברתית קבועה.

עם זאת מצוקת הילדים מופיעה במקרים רבים דווקא בבית הספר ומתבטאת בהידרדרות בלימודים, בעיות התנהגות ושינויי מצב רוח. למרות הקשיים חשוב כי המורים לא יותרו על הגבולות הרגילים וימצאו איזון בין מתן אוזן קשבת לילדים ובין שמירה על פרטיותם.

עניין חשוב נוסף הוא כי יתייחסו באופן שוויוני לשני ההורים. התייחסות המתבטאת בעדכון שני הצדדים במצבו של הילד והזמנת שניהם למסיבות כיתתיות ומפגשים עם המורים. חשוב כי המחנך יהא ערני לשינויים או הידרדרות בלימודים או ביחסים החברתיים ויפנה את התלמיד במידת הצורך ליועץ בית הספר, עובד סוציאלי או פסיכולוג על מנת לסייע בהתמודדות. כאן כמובן נדרש שיתוף פעולה גם מצד ההורים.

מבחינת שירותים סוציאליים, התערבות טיפולית חיונית בעיקר בתקופה בה נערכים הגירושין ומיד אחריה. בזמן זה מתעוררים רוב הקשיים והסיכון לפיתוח משבר גבוה יותר וההתערבות עשויה למנוע בעיות עתידיות. לרשות המשפחה עומדת בכל רשות מקומית מחלקה לשירותים סוציאליים, מרכזים לטיפול ומניעה של אלימות במשפחה ותחנות לייעוץ נישואין וחיי משפחה.

ביכולתם של גופים אלו, בין אם הם ציבוריים ובין אם פרטיים, לייעץ להורים כיצד לפעול באופן שיפגע כמה שפחות בילדים.

חשוב לציין כלל נוסף שהוא הייעוץ המשפטי הנחוץ בעת הגשת התביעות ולצורך עריכת הסכמים בין בני הזוג, במילים אחרות, קיים הכרח להקדים ולפנות אל עורך דין מנוסה בענייני גירושין, על מנת לתכנן את ההליכים הצפויים, בכדי למזער ככל שניתן פגיעה בילדים.

מערכת החוק אף מעניקה מענה לבעיות המשפחה הנמצאת בהליך גירושין בהצגת חוקים חשובים העוסקים במצב הילדים בעת הגירושין כמו חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות – 1962 המחייב את ההורים לדאוג לכל צרכי הילד לפי טובתו, חוק הסעד – 1955 המגדיר את תפקידי פקיד הסעד וביניהם חובתו להגיש תסקיר לבית המשפט, חוק למניעת אלימות במשפחה – 1991 המאפשר מנפגעי אלימות לבקש מבית המשפט צו הגנה כנגד המתעלל, ועוד.

יש לך שאלות? רוצה לדעת איך אפשר להתגרש בלי לפגוע בילדים?
חייג/י לשיחה אישית עם עורכת הדין איילת שיים מור: 03-9239966

תאריך: 20/05/2013 18:57   
פנו אלי לפגישה אישית!
פניה אישית לעורכת דין איילת שיים מור
בואו להתייעץ עם עורך דין כבר עכשיו!
פורום גירושין
להתייעץ ולשאול בפורום המשפטי שלנו!
אודות עורכת דין איילת שיים מור
בואו לקרוא על ניסיוני בדיני המשפחה...
מירוץ הסמכויות
לפתוח בהליכי גירושין - איך ומתי?
שאלות ותשובות על גירושין ודיני משפחה
בואו לקרוא ולדעת יותר על פרידה וגירושין...
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור