במהלך החיים המשותפים בני הזוג צוברים נכסים. בשלב מסוים, היחסים עולים על שרטון וההחלטה על פירוק השותפות בלתי נמנעת. מה עושים עם הנכסים הצבורים? עם אלו נכסים כל אחד מבני הזוג הולך לדרכו החדשה? מהי הנוסחה לחלוקת הנכסים, המכונה בעגה המשפטית, הסדר איזון משאבים?
על כל אלה ועוד, תרחיב עורכת הדין איילת שיים מור בסקירה המשפטית שלפניך.
לשיחה אישית עם עורך דין חייג/י: 03-9239966
עד לחקיקת חוק יחסי ממון בשנת 1973 חולקו הנכסים בין בני הזוג המתגרשים באופן שווה ללא התייחסות לבעלות הרשומה עליהם, על בסיס הנפסק בהלכת השיתוף. בני זוג שלא ערכו הסכם ממון והם באו בברית הנישואין לאחר ינואר 1974 (לאחר כניסת החוק לתוקף) יחלקו את רכושם לפי הסדר איזון משאבים.
סעיף 5 לחוק יחסי ממון קובע ברוח עקרונות הלכת השיתוף, כי בעקבות התרת נישואין או פקיעתם עקב מות אחד מבני הזוג, זכאי כל אחד מהם למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג.
יש נכסים שהם יוצאים מכלל זה ולפי המפורט בחוק הם:
- נכסים שהיו ברשות בני הזוג לפני הנישואין
- נכסים שניתנו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין
- גמלה המשולמת לאחד מבני הזוג על ידי המוסד לביטוח לאומי
- גמלה שנפסקה לאחד מהם בגין פגיעת גוף או מוות
- נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב, שהשווי שלהם לא יכנס בהסדר האיזון
- במקרה של מוות יורשיו של בני הזוג הנפטר הם בעלי הזכות לאיזון המשאבים
מלבד היוצאים מהכלל שלא נכללים בהסדר יש נכסים שאכן נכללים והעיקריים שבהם: דירות, מגרשים, תכשיטים, מכוניות, חשבונות בנק ומוניטין שנצבר ונבנה בתמיכת אחד מבני הזוג.
חובות כספיים שנצברו במהלך הזוגיות מחייבים את בני הזוג כמתבקש מהאמור בהלכת השיתוף. אם אחד מבני הזוג חייב כסף לצד ג' למשל, החזר החוב יתחלק בין שני הזוג בשווה. עם זאת, צד ג', כמו בנק, לא יוכל לתבוע את האישה שמחצית הדירה רשומה על שמה במידה והבעל חתום על משכנתא שלא נפרעה.
פורום דיני משפחה וגירושין לשירותך!
מועד עריכת הסדר איזון משאבים
המועד לעריכת איזון המשאבים כעולה מהחוק נקבע בהתאם למועד הגירושין.
בפועל וכפי שעולה מפסיקות בתי המשפט מתברר, כי בני זוג מעורבים בהליכים משפטיים עוד לפני פקיעת הנישואין באופן רשמי ובמקרים אלו, ניתנו היתרים להקדמת מועד האיזון עוד לפני הפירוק או הגשת התביעות בפועל. ברוח נוהג זה בוצע בשנת 2008 תיקון לחוק יחסי ממון אשר למעשה עיגן את האפשרות להקדים את ביצוע איזון המשאבים טרם פקיעת הנישואין.
המחוקק הגדיר מספר תנאים שקיומו של אחד מהם מספיק כדי להקים עילה להקדמת האיזון ואלו הם התנאים:
- חלפה שנה מיום שנפתח אחד מההליכים להלן: התרת נישואין, תביעה לחלוקת רכוש, בקשה לביצוע הסדר איזון משאבים, תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין, בני הזוג חיים בנפרד בעקבות קרע ביחסים במשך תשעה חודשים לפחות.
- כאשר אחד מבני הזוג חשוף לאלימות מצד בן זוגו ואף ניתן צו להגנתו לפי חוק למניעת אלימות. הוגש כתב אישום נגד בן הזוג של המבקש בגין אלימות נגדו וילדיו. ניתן צו מעצר לבן הזוג האלים.
- הפקדה של כתב הסמכה להתרת נישואין או גט על ידי מבקש ההקדמה.
- עיכוב ההקדמה יכול להתקיים אם יתגלה חוסר תום לב מצד המבקש.
- גם אם טרם חלפה שנה מיום שנפתח הליך התרת נישואין הבקשה להקדמה לא תימחק ולא תידחה ויקבע לה מועד אחר.
חשוב לפנות ולקבל יעוץ משפטי אישי אצל עורך דיו מנוסה
לאור מורכבות סוגיית איזון המשאבים מומלץ למי מבני הזוג הנדרשים לו לפנות לקבלת יעוץ משפטי אצל עורך דין מנוסה לענייני גירושין שזו התמחותו.
עורכת הדין איילת שיים מור מקפידה לעקוב ולשנן את שלל הדקויות, התיקונים לחוק וההלכות הפסוקות המשתנות באופן תדיר, על מנת לספק לכל לקוח את השירות המשפטי הטוב והיעיל ביותר. הפונים למשרדנו יקבלו הנחיות מדוייקות וייעוץ משפטי מעולה למען מימוש המטרות והאינטרסים העולים מהצורך לבצע איזון משאבים.
לשיחה אישית עם עו"ד איילת שיים מור חייג/י: 03-9239966